Rapportage gids: 3 duurzaamheidsthema’s voor elke logistieke partij

Start jij met je duurzaamheidstraject? Leer wat volgens de verschillende rapportagestandaarden (CSRD, VSME en GRI) in elk Logistiek duurzaamheidsrapport over mens- en milieu moet worden gerapporteerd. (+ Gebruik ons gratis rapportage cheat sheet voor data verzameling!)

De definitieve duurzaamheidsthema’s voor je rapportage is altijd bedrijf-specifiek. Maar er zijn 3 thema’s die in elk duurzaamheidrapport binnen de logistieke sector terugkomen. Of je nou volgens de CSRD moet rapporteren of vrijwillig rapporteert volgens een andere standaard; bijv. de EU’s VSME standaard of de Global Reporting Initiative (GRI).

 

In deze gids zoomen we in op deze 3 kernthema’s en geven we praktische voorbeelden van rapporten en reductiedoelen. Wat moet je hiervoor rapporteren? Welke data en gegevens heb je nodig per thema?

De inhoud

3 kernthema’s voor elke logistieke duurzaamheidsrapportage:

1. Klimaatverandering: Data + reductieplan
2. Vervuiling: Data + reductieplan
3. Personeel: Data + reductieplan
Hoe je je definitieve duurzaamheidsthema’s bepaalt
Gratis download: Welke data moet je verzamelen voor je duurzaamheidsrapportage?

1. Klimaatverandering (CO2-eq)

Waarom?

Het businessmodel van veel partijen in de logistieke sector zorgt ervoor dat je milieu impact vaak zit in de uitstoot van je diensten. Denk aan je eigen energieverbruik en alle emissies van je voertuigen. CO2-eq is hierin één van de meest schadelijke emissies die lijdt tot klimaatverandering.

 

Wat moet je rapporteren over Klimaatverandering?

1. Huidige situatie: Wat is je klimaatimpact?

Bronnen van uitstoot: Om te weten wat je huidige impact op het klimaat is moet je je energieverbruik en overige bronnen van CO2-uitstoot in kaart brengen.

Kijk daarbij naar de CO2-uitstoot van je eigen activiteiten (scope 1 & 2) en naar de CO2-uitstoor door activiteiten in de waardeketen (scope 3)

CO2 voetafdruk: Je vermenigvuldigt je verschillende soorten verbruik in scope 1, 2 en 3 met een emissiefactor, om de totale CO2 uitstoot van je bedrijf te berekenen.

Risico’s en kansen: Wat zijn de risico’s en kansen (van maatregelen) van klimaatverandering voor jouw bedrijf?

 

KPI voorbeeld: Totale CO₂-uitstoot uit logistieke operaties (Scope 1, 2 en 3)

Tip: Verzamel al je liters diesel, m3 aardgas, en kWh elektriciteit voor je scope 1 en 2 – en kijk op co2emissiefactoren.nl wat de emissiefactor is. Zo kan je je scope 1 en 2 verbruik gemakkelijk omrekenen naar CO2 

2. Toekomst: Hoe ga je klimaatimpact reduceren?

Je klimaattransitieplan met daarin:
– Je reductie doelen (maak deze SMART*)
– Je reductiebeleid: maatregelen om je doelen te halen + tijdshorizon
– Hoeveel je investeert in je beleid/maatregelen (**CAPEX/OPEX)


Voorbeeld reductiedoel

“Reductiedoel: CO₂-uitstoot verminderen met 30% tegen 2030 (t.o.v. 2024)
Wij streven ernaar om onze CO₂-uitstoot uit scope 1 en 2 logistieke operaties met 30% te verminderen tegen 2030 (t.o.v. 2024). Dit bereiken we door een versnelling in de elektrificatie van ons wagenpark, het verhogen van het aandeel alternatieve brandstoffen (zoals HVO en waterstof), en het optimaliseren van logistieke stromen om leegstand en inefficiënt transport te verminderen. Onze voortgang wordt jaarlijks gemonitord en gerapporteerd volgens de CSRD en ESRS E1-richtlijnen.”

Tip 1: Kijk voor inspiratie naar het klimaattransitieplan van deze 3 logistieke partijen:
Maersk
PostNL
DHL
DSV (pagina 51)

Tip 2: Kijk voor het stellen van je klimaatreductiedoelen naar de gratis templates van het Science-Based Targets intiative (SBTi). Deze helpen je met het stellen van je doelen. Je kunt ze hierna optioneel officieel laten opnemen door het SBTi.

Tip 3: Maak je doelen altijd *SMART: 1) Specifiek, 2) Meetbaar, 3) Haalbaar, 4) Relevant, 5) Tijdsgebonden.

**CAPEX staat voor kapitaaluitgaven en verwijst naar je investeringen in je duurzaamheidsbeleid. Denk aan investeringen in elektrische voertuigen of hernieuwbare energie.  
**OPEX staat voor operationele kosten en verwijst naar terugkerende kosten die je maakt voor je duurzaamheidsbeleid. Denk een de kosten voor groene stroom. 

2. Vervuiling

Waarom?

Net zoals CO2-eq – komen er ook andere schadelijke stoffen vrij in logistieke processen. Denk aan andere typen uitlaatgassen (PM, NOx) van trucks en aan bandslijtage (microplastics). Deze kunnen lijden tot water- bodem of luchtvervuiling.

 

Wat moet je rapporteren over vervuiling?

1. Huidige situatie: Hoe en hoeveel vervuil je nu?

Bronnen van uitstoot: Welke vervuiling komt vrij door jouw activiteiten en die van je waardeketen? Denk aan stikstof en fijnstof – maar ook de microplastics die vrijkomen bij bandenslijtage. Breng de vervuiling van je processen in kaart en geef aan hoeveel en welk type vervuiling hierbij vrijkomt.

Risico’s & Kansen: Wat zijn de risico’s en kansen (van maatregelen) van vervuiling voor jouw bedrijf? 

KPI voorbeeld:
– Stikstofoxiden: kg NOx per jaar
– Fijnstof: Kg PM2.5/PM10 per jaar/ of g PM2.5/PM10 per gereden kilometer
– Microplastics: Kg Microplastics per jaar en/of g Microplastics per gereden kilometer

 

2. Toekomst: Hoe ga je vervuiling verminderen/voorkomen?

– Reductieplan (o.a. hoe ga je om met risico’s – denk aan milieuzones en strikte Euronormen?)
– Reductiedoelen (maak deze SMART!)
– Je maatregelen om je doelen te halen + tijdshorizon (wat zijn kansen die je kunt grijpen?)
– Hoeveel je investeert in je beleid/maatregelen (**CAPEX/OPEX)

 

Voorbeeld reductiedoel 1: Microplastics

“Doel: Microplastics verminderen met 10% tegen 2030.
Wij streven ernaar om de uitstoot van microplastics uit onze logistieke operaties met 10% te verminderen tegen 2030 (t.o.v. 2024). Dit doen we door het verminderen van slijtage aan banden en wegen, het optimaliseren van rijgedrag en het selecteren van duurzame verpakkingsmaterialen. We monitoren en rapporteren onze voortgang jaarlijks volgens de CSRD en ESRS E2-richtlijnen.”

 

Voorbeeld reductiedoel 2: Stikstof

“Doel: NOₓ verminderen met 30% tegen 2030 (t.o.v. 2024)
Wij streven ernaar om de uitstoot van stikstofoxiden (NOₓ) uit onze logistieke operaties met 30% te verminderen tegen 2030 (t.o.v. 2024). Dit bereiken we door een versneld gebruik van zero-emissie voertuigen, het optimaliseren van rijroutes en -gedrag en het inzetten van alternatieve brandstoffen zoals HVO of waterstof. Onze voortgang wordt jaarlijks gemonitord en gerapporteerd volgens de ESRS E2-richtlijnen.”

3. Personeel

Waarom?

De logistiek & transport sector biedt natuurlijk bijna alleen diensten aan. Voor je eigen diensten werken veel personeel en uitzendkrachten die afhankelijk zijn van jou – en jij van hen.

 

Wat moet je rapporteren over personeel?

1. Huidige situatie: Wat voor impact heb je nu op je personeel?

– Hoe zijn de arbeidsomstandigheden voor jouw personeel?
– Hoe gezond is je personeel? Denk hierbij aan ziekteverzuim.
– Zijn er incidenten of klachten vanuit je personeel?
– Wat zijn de risico’s en kansen van je milieu impact voor jouw bedrijf en personeel?

KPI voorbeeld:
– Ziekteverzuim (percentage)
– Ongevallen (aantal)
– Medewerkerstevredenheidsscore (vaak gewoon rapportcijfer met 10-puntsschaal)
– Verloop (aantal uit/aantal in)

 

2. Toekomst: Hoe ga je deze impact verbeteren?

– Je huidige personeelsbeleid
– Je verbeteringsplan
– Je reductie/verbeteringsdoelen
– Je maatregelen om je sociale impact op je personeel te verbeteren
– Hoeveel je investeert in je beleid/maatregelen (**CAPEX/OPEX)
– Een RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie) van je bedrijf. Dit is vaak verplicht.

 

Voorbeeld reductiedoel

“Doel: Personeelsverloop met 20% verminderen tegen 2028 (t.o.v. 2024)
Wij streven ernaar om ons personeelsverloop met 30% te verminderen tegen 2028 (t.o.v. 2024). Dit bereiken we door het verbeteren van arbeidsomstandigheden, het aanbieden van doorgroeimogelijkheden en het versterken van onze welzijnsprogramma’s. We monitoren en rapporteren onze voortgang jaarlijks.”

Hoe bepaal je je definitieve duurzaamheidsthema’s?

Waarom?

Binnen de CSRD doe je dit door middel van een dubbele materialiteitsanalyse (DMA). Niet CSRD plichtig? Dan doe je dit met een eenvoudigere thema analyse. Dit is de eerste stap in alle (óók de vrijwillige) Europese duurzaamheidsrichtlijnen:

1. Ga door alle bedrijfsspecifieke mens en milieu thema’s in de rapportage eisen van de CSRD, de VSME, of de lijst die je zelf hebt opgesteld.
2. Scoor ze op impact- en risico/kans relevantie voor jouw bedrijf.
3. De hoogste scores, zijn je belangrijkste thema’s.

 

Bepaal je je duurzaamheidsthema’s in Agora-Z?

Nee, je dubbele materialiteitsanalyse (DMA) doe je altijd met een adviseur of interne CSRD specialist. Een thema analyse kun je met een adviseur doen of intern door inspiratie op te doen vanuit bestaande CSRD rapporten van logistieke partijen (Voorbeeld Post NL).

Deze stap kun je bewust niet in Agora-Z doen (raden we ook niet aan met andere software aan), omdat dit te foutgevoelig is zonder professionele hulp.

Na je DMA/thema analyse ga je door in Agora-Z en zet je de rest van je traject voort volgens de CSRD of VSME standaard. Je selecteert de thema’s die uit jouw DMA of thema analyse zijn gekomen en vinkt de bijbehorende rapportage eisen aan waarvoor je nog gegevens moet verzamelen. Agora-Z werkt met de eisen van de CSRD of VSME en maakt hier een actieplan van waarin je taken toewijst aan de rest van je team.

Heb je nog geen DMA of thema analyse? Onze duurzaamheidspartners kunnen je helpen.

CSRD Data Cheat sheet voor Logistiek_Agora-Z - welke data moet je verzamelen

Gratis download: Welke data moet je verzamelen voor jouw duurzaamheidsrapportage?

Aan elk thema dat relevant is voor jouw bedrijf, zijn minimale rapportage- en data eisen verbonden volgens de belangrijkste standaarden zoals de CSRD of VSME. Per thema kijk je aan welke rapportage eisen je al voldoet en zie je welke data en informatie hierbij horen. Vervolgens maak je een actieplan hoe je je missende data gaat verzamelen – en ga je aan de slag.

Wil je weten welke data je moet verzamelen voor deze 3 kernthema’s? Download onze gratis rapportage cheat sheet voor dataverzameling.